Ako fungujeme

26.04.2022


Prečo vznikol projekt Tolerantná kuchyňa?

 
 

Od kedy viem, že mám celiakiu (a aj iné intolerancie) tak premýšľam nad miestom, kam by som zapísala všetky skvelé podniky, ktoré som navštívila a vyhoveli mojím „náročným diétnym“ požiadavkám. V časoch našťastie dávno minulých (keď som ešte len zistila, čo to znamená byť bezlepkový) prísť do reštaurácie a povedať, že potrebujete niečo „bezlepkové“ poväčšine skončilo s ryžou a kuracím steakom na prírodno (rozumej bez akejkoľvek omáčky) a bohužiaľ častokrát som si odtiaľ musela ešte zlupovať hrubú vrstvu nejasného korenia. Toto by sme už zažívať nemali.

O projekte ako je tolerantná kuchyňa som skutočne snívala roky. Ale jedná vec sú sny a druhá realita a do tej reality ma „dokopal“ môj muž. Pred rokom sa mu bohužiaľ skomplikoval zdravotný stav a jeho jedálniček sa viac – menej prispôsobil tomu môjmu. Pred cca ¾ rokom sme boli na výlete a cestou v aute som mu vravela o tom, že by bolo skvelé mať takýto web, a nie len viesť zoznam podnikov, ale aj s tými podnikmi pracovať, aby už nás viac nikde nečakalo nemilé prekvapenie. Jeho myšlienka veľmi nadchla a začali sme plánovať... A hľa, dnes vám idem písať o tom, ako náš web funguje.

Základom sú samozrejme informácie, takže ak vám nejaká reštaurácia, cukráreň či pekáreň v zozname chýba (verím, že je ešte kopa skvelých miest, ktoré sme nemali šancu objaviť), budeme veľmi radi ak nám pomôžete tvoriť obsah tolerantnej kuchyne a dáte nám o nich vedieť.

Každá z reštaurácií je piktogramom (aj farebne) označená a to nasledovne:

Žltým (prečiarknutý klas) značí podnik, v ktorom ponúkajú bezlepkové jedlo, ružová (preškrtnutá krabička s mliekom) značí zase podniky kde je možné nájsť jedlá bez mlieka a zelená (preškrtnuté H) je symbol pre reštauráciu, kde by mali ulahodiť aj histaminikom.

Ďalej podniky, ktoré sme navštívili a vieme, že sa v nich dá dobre a bezpečne najesť sú označené naviac ešte zelenou fajočkou a veríme, že čoskoro pribudnú aj podniky so zeleným štítom , čo bude značiť, že s daným podnikom spolupracujeme a vieme že nehrozí ani prípadná kontaminácia.

Dúfame, že sa na našom webe budete cítiť pohodlne, že vám bude prinášať úžitok a spolu vytvoríme sieť tolerantných kuchýň za ktoré sa naše brušká v dobrom poďakujú.

Prajeme príjemné vyhľadávanie a ešte väčšie gastronomické zážitky.