Pre reštaurácie


Každoročne sa výrazne zvyšuje počet ľudí, ktorý trpia rôznymi intoleranciami súvisiacimi so stravovaním. Už malé deti trpia rôznymi neznášanlivosti potravín a vďaka modernejšej diagnostike sa odhaľujú tieto ochorenia aj v dospelej populácií.

Dnes už medzi alergény nepatria len “staré, dobré známe” alergény ako napríklad múka (lepok), orechy či laktóza, častejšie sa už môžete stretnúť aj s požiadavkou na úplne bez mliečne jedlá, jedlá bez paradajok, bez sóje a pod.

Stále však asi najčastejšou požiadavkou na “diétne” jedlo je požiadavkou na bezlepkové jedlo. Ide o ľudí, ktorí nemôžu konzumovať pšenicu, jačmeň, ovos (pokiaľ nie je označený ako bezlepkový), špaldu, kus kus či bulgur. Pre týchto ľudí (najmä ak sa jedná o autoimunitné ochorenie - celiakiu) je veľmi dôležité, aby nedošlo ani ku minimálnej kontaminácií, ako napríklad vyprážanie na rovnakom oleji / fritéze, či používanie rovnakých naberačiek, varechy a pod., ktoré neprešli dôkladným umytím.

Pri požiadavke na bezlaktózové jedlo daná osoba môže jesť produkty z mlieka, avšak nesmú obsahovať laktózu. Takéto produkty sú označené ako “lacto free” “bezlaktózové” a pod. Ak príde požiadavka na bez mliečne jedlo, buďte prosím opatrný, pretože zákazník vtedy požaduje produkt bez mlieka (bez akejkoľvek smotany, syra, masla, hoc by tieto produkty boli označené aj ako “bezlaktózové”).

Ak Váš podnik ponúka jedla vhodné pre ľudí s intoleranciami alebo by ste sa chceli takou reštauráciou stať, či máte prípadne trochu nejasno v tom, čo robiť, ak zákazník má takéto špeciálne požiadavky, neváhajte nás kontaktovať na spolupraca@tolerantnakuchyna.sk alebo na +421 904 937 205 a radi Vám s tým pomôžeme a zodpovieme všetky Vaše otázky.