17.04.2022
Deň, keď mi celiakia vstúpila do života ...
Písal sa rok 2015 keď som po zmene
bydliska zmenila aj všeobecného lekára. Už pri vstupnej prehliadke na mňa
lekárka pozerala s podozrením, že nie je úplne v poriadku ak posledných 10
rokov sa mi nezmenila váha a ani moja snehobiela pokožka v lete neveští
nič zdravého. Keď som však v ten istý rok v priebehu pár mesiacov prišla
do ordinácie niekoľko krát, stále s iným zdravotným problémom, ktorý zakaždým
preukázateľne potreboval k riešeniu antibiotiká, rozhodnutie lekárky padlo
na krvné testy, nakoľko podľa jej slov „akosi Vám nefunguje imunita“. Po pár
dňoch prišli výsledky s podozrením na celiakiu a mňa čakalo odborné
vyšetrenie u gastroenterológa.
Pamätám si presne ten deň, keď mi
výsledky od gastroenterológa prišli poštou. Sedela som sama doma a s obavami
otvorila obálku. Hlavou sa mi hmýrili rôzne myšlienky čo to môže a nemôže byť
a zrazu výsledok: celiakia, March C.. Po otvorení google som sa nestíhala
čudovať.. Ja a celiakia? Veď som bola vychovaná na chlebe, pizza patrila
medzi obľúbené jedlá. Žiadne typické problémy s trávením po jedle múčnych jedál.
Okrem celiakie tam ešte stálo, že mi chýba enzým na štiepenie laktózy. O mlieku som to akosi podvedome aj
vedela, teplé syrové omáčky môjmu tráveniu nikdy dobre nerobili.. Ale múka?
Jačmeň? Ovos? Tak som si zadala do vyhľadávača „bezlepková diéta“ a začalo
nové vzdelávanie. Nakoľko sa všade písalo, že ide o doživotnú diétu, tak
sa priznám, že som si urobila rozlúčkový deň. Kúpila som si veľkú krabičku
mojej obľúbenej sladkosti (Rafaello) a na posedenie som ju celú zjedla.
Jednu guličku za druhou a pri poslednej som sama sebe dala sľub, že vedome
už nikdy bezlepkovú diétu neporuším...
Za tých niekoľko rokov som diétne
chyby urobila.. Nie vedome, ale keď som v reštaurácii uverila, že „áno,
isto je to bez lepku“, či niekde na návšteve neodmietla pohostenie a potom
mi domáca pani oznámila, že „lyžička múky Ti snáď neuškodí“ alebo keď som si
doma pomýlila misky a zjedla rezeň, ktorý patril tým bežným stravníkom.
Niektoré pochybenia ostali bez následkov, niektoré som si „užila“ niekoľko dní
a to tak, že si ich pamätám dodnes. Ale aj to je súčasťou procesu učenia
sa novému životu. Ak Vám bolo oznámené, že sa zo dňa na deň z Vás stal
celiatik alebo osoba s alergiou alebo prípadne intoleranciou na pšenicu
alebo inú obilninu obsahujúcu glutén nezúfajte. Je to síce „nový svet“ ale
garantujem Vám, že po prvotnom šoku v ňom objavíte veľké čaro nových
možností a chutí.