26.04.2022
Prečo je dôležité striktné dodržiavanie bezlepkovej diéty?
Celiakia je odborne definovaná
ako systémová choroba u geneticky predisponovaných ľudí sprostredkovaná
imunitnými reakciami, ktorá je spôsobená trvalou neznášanlivosťou imunitného
systému voči gluténu (lepku) z pšenice a podobným prolamínov
z raže a jačmeňa. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného
imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom
zaregistruje prítomnosť lepku. V súčasnosti prebiehajú rôzne vedecké
štúdie ako ju vyliečiť, ale zatiaľ to nie je možné. Jedinou účinnou liečbou
je trvalé a dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty (stravy).
Keď to zhrnieme do ľudskej reči laicky
povedané, že vždy keď zjete niečo s obsahom lepku, tak pri trávení ho vaša
imunita zaznamená a bude ho považovať za patogén a vytvárať proti
nemu protilátky. Problémom je, že samotný lepok patogénom nie je a protilátky
začnú negatívne pôsobiť na sliznicu tenkého čreva, kde sa vytvorí zápal. Bežné
problémy s tým spojené sú najmä bolesti žalúdka, nadúvanie, plynatosť,
avšak časom pri neliečenej celiakii (resp. pri nedodržiavaní diéty alebo pri
asymptomatickej celiakii) sa môže toto ochorenie prejavovať aj únavou, ktorá
býva spôsobená z nedostatočného príjmu živín a vitamínov z potravy
(v dôsledku chronického zápalu čreva, ktoré nedokáže efektívne tieto živiny spracovať),
kožnými problémami či dokonca napr. poruchou rastu u detí. V mojom prípade
(asymptomatická celiakia) som nemala, resp. lepšie povedané neuvedomovala som
si žiadne z vyšších príznakov, avšak neustále mi chýbalo železo, vitamín
B12 a kyselina listová. Ako náhle som prestala tieto látky dopĺňať cez
výživové doplnky, do pár dní mi hodnoty opäť výrazne klesali. Dlhodobé
porušovanie diéty však môže mať ďaleko rozsiahle následky v podobe rakoviny
či problémov s otehotnením. Takže skutočne, s lepkom nie sú žarty!
Častokrát sa stretávam s názorom,
že po určitom čase dodržiavania diéty si človek môže dopriať kúsok lepku, lebo
mu to nič nespraví. Z vlastnej skúsenosti viem, že čím dlhšie ste na diéte,
tým malé množstvo lepku lepšie zvládnete (samozrejme, myslím prípad, keď
nevedomky porušíte diétu). Avšak je to veľmi klamlivé, pretože to, že Vám nie
je ihneď zle je spôsobené tým, že naše telo (a teda v tomto prípade
konkrétne klky v tenkom čreve) majú dar obnovy a teda po pár rokoch
na striktnej bezlepkovej diéte je možné mať „výzorovo“ črevo ako zdravý človek.
Takže, ak zjete lepok, imunita ho naďalej zaznamená (v podstate je stavaná, aby si pamätala všetkých škodcov s ktorými
mala tú česť) a napadne tenké črevo. Avšak tým, že toto črevo je
zregenerované, nemusí sa zápal ihneď prejaviť, resp. napáchať hneď viditeľné
škody. Avšak to neznamená, že tam nie je..
Pri diéte si môžete v podstate
vybrať buď potraviny prirodzene bezlepkové (ako napríklad ryža, kukurica,
quinoa, pšeno atď.) alebo si zakúpiť potraviny označené ako bezlepkové (znakom býva
v 99% preškrtnutý klas). Za bezlepkovú potravinu môže byť označená
potravina, ktorá síce lepok obsahuje, avšak iba v množstve 20 mg / kg. Toto
je množstvo, ktoré sa považuje pre bežného celiatika za tolerovateľné. Preto
píšem „bežného“ lebo existujú aj ľudia, ktorí majú problém aj s týmto množstvom.
Pre tých potom ostáva už len prvá cesta, teda prirodzene bezlepkové potraviny
alebo najskôr si diétou (častokrát aj niekoľkoročnou) zregenerovať telo a potom
je vysoká šanca, že takéto malé množstvo lepku im nebude spôsobovať problémy.
Pre mňa osobne boli prvé dni s celiakiou
peklo.. Okrem toho, že som myslela prvé 3 dni na diéte, že nastali moje
posledné hodiny, tak som zároveň nevedela ani čo vôbec jesť môžem.. Ale o tom
na čo si dávať pri diéte pozor si napíšeme nabudúce.