Celiakia – doživotný sprievodca I – s lepkom nie sú žarty

26.04.2022


Prečo je dôležité striktné dodržiavanie bezlepkovej diéty?

 
 

Celiakia je odborne definovaná ako systémová choroba u geneticky predisponovaných ľudí sprostredkovaná imunitnými reakciami, ktorá je spôsobená trvalou neznášanlivosťou imunitného systému voči gluténu (lepku) z pšenice a podobným prolamínov z raže a jačmeňa. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom zaregistruje prítomnosť lepku. V súčasnosti prebiehajú rôzne vedecké štúdie ako ju vyliečiť, ale zatiaľ to nie je možné. Jedinou účinnou liečbou je trvalé a dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty (stravy).

Keď to zhrnieme do ľudskej reči laicky povedané, že vždy keď zjete niečo s obsahom lepku, tak pri trávení ho vaša imunita zaznamená a bude ho považovať za patogén a vytvárať proti nemu protilátky. Problémom je, že samotný lepok patogénom nie je a protilátky začnú negatívne pôsobiť na sliznicu tenkého čreva, kde sa vytvorí zápal. Bežné problémy s tým spojené sú najmä bolesti žalúdka, nadúvanie, plynatosť, avšak časom pri neliečenej celiakii (resp. pri nedodržiavaní diéty alebo pri asymptomatickej celiakii) sa môže toto ochorenie prejavovať aj únavou, ktorá býva spôsobená z nedostatočného príjmu živín a vitamínov z potravy (v dôsledku chronického zápalu čreva, ktoré nedokáže efektívne tieto živiny spracovať), kožnými problémami či dokonca napr. poruchou rastu u detí. V mojom prípade (asymptomatická celiakia) som nemala, resp. lepšie povedané neuvedomovala som si žiadne z vyšších príznakov, avšak neustále mi chýbalo železo, vitamín B12 a kyselina listová. Ako náhle som prestala tieto látky dopĺňať cez výživové doplnky, do pár dní mi hodnoty opäť výrazne klesali. Dlhodobé porušovanie diéty však môže mať ďaleko rozsiahle následky v podobe rakoviny či problémov s otehotnením. Takže skutočne, s lepkom nie sú žarty!

Častokrát sa stretávam s názorom, že po určitom čase dodržiavania diéty si človek môže dopriať kúsok lepku, lebo mu to nič nespraví. Z vlastnej skúsenosti viem, že čím dlhšie ste na diéte, tým malé množstvo lepku lepšie zvládnete (samozrejme, myslím prípad, keď nevedomky porušíte diétu). Avšak je to veľmi klamlivé, pretože to, že Vám nie je ihneď zle je spôsobené tým, že naše telo (a teda v tomto prípade konkrétne klky v tenkom čreve) majú dar obnovy a teda po pár rokoch na striktnej bezlepkovej diéte je možné mať „výzorovo“ črevo ako zdravý človek. Takže, ak zjete lepok, imunita ho naďalej zaznamená (v podstate je  stavaná, aby si pamätala všetkých škodcov s ktorými mala tú česť) a napadne tenké črevo. Avšak tým, že toto črevo je zregenerované, nemusí sa zápal ihneď prejaviť, resp. napáchať hneď viditeľné škody. Avšak to neznamená, že tam nie je..

Pri diéte si môžete v podstate vybrať buď potraviny prirodzene bezlepkové (ako napríklad ryža, kukurica, quinoa, pšeno atď.) alebo si zakúpiť potraviny označené ako bezlepkové (znakom býva v 99% preškrtnutý klas). Za bezlepkovú potravinu môže byť označená potravina, ktorá síce lepok obsahuje, avšak iba v množstve 20 mg / kg. Toto je množstvo, ktoré sa považuje pre bežného celiatika za tolerovateľné. Preto píšem „bežného“ lebo existujú aj ľudia, ktorí majú problém aj s týmto množstvom. Pre tých potom ostáva už len prvá cesta, teda prirodzene bezlepkové potraviny alebo najskôr si diétou (častokrát aj niekoľkoročnou) zregenerovať telo a potom je vysoká šanca, že takéto malé množstvo lepku im nebude spôsobovať problémy.

Pre mňa osobne boli prvé dni s celiakiou peklo.. Okrem toho, že som myslela prvé 3 dni na diéte, že nastali moje posledné hodiny, tak som zároveň nevedela ani čo vôbec jesť môžem.. Ale o tom na čo si dávať pri diéte pozor si napíšeme nabudúce.