Zdravé torty od Katky

17.06.2022


Ak sa chystáte niečo oslavovať ale k dokonalosti Vám chýba už len torta, pani Katka tento problém vyrieši :)

 
 

Možno mnohí z Vás poznajú ten pocit, keď sa ocitnú na rodinnej oslave, svadbe, krstinách a pod. kde sú koláče a torty od výmyslu sveta ale nám bezlepkovým, či inak intolerantným, ostáva len na tu krásu pozerať. Osobne patrím k ľuďom čo sladké milujú a samozrejme, celý čas si opakujem mantru „je to len koláč“ ale kto by si ho nedal, všakže?

Na projekte Tolerantná kuchyňa je jedným z najpozitívnejších bonusov to, že človek objavuje nové podniky a ich skvelých majiteľov. Jedným z takýchto pre nás novoobjavených podnikov sú Zdravé torty od Katky. Majiteľka (a hlavný tvorca dobrôt) – pani Katka je presne tá osoba, ktorá dokáže vyššie uvedený problém s tortou na rodinnej oslave vyriešiť – a to skutočne pre všetkých. V jej ponuke sú totiž všetky torty bezlepkové, niektoré k tomu aj bezmliečné či úplne vegánske alebo špeciálne torty s nízkym obsahom cukru.

Ale poďme pekne poporiadku. Nakoľko hlavným zameraním pani Katky je pečenie tort na objednávku, je trošku problém jej dobroty ochutnať (ak teda nepatríte k tým, ktorí každý týždeň čosi oslavujú :)). Avšak, teraz zaúča novu pomocníčku, tak každý týždeň ponúka aj možnosť vziať si rez z tort, ktoré vyrobí. Nám sa takto ušiel vegánsky krémeš.

Funguje to momentálne tak, že pani Katka napíše ponuku cez svoju FB stránku (deje sa takto vo štvrtok), vyberiete si o ktoré rezy máte záujem, napíšete správu a ak máte trochu šťastia (alebo vzhľadom na obrovský záujem o trochu viac šťastia), tak si môžete koláčiky vyzdvihnúť v jej cukrárni v Bratislave na druhý deň v piatok. Nás po príchode čakali pekne v krabičke zabalené 4 ks vegánskych krémešov. A teraz budem úprimná, domov sme doniesli len 2...

Po otvorení krabičky na nás vykukli rezy, ktoré vyzerali veľmi chutne a pekne, prekvapila ma ich váha (nakoľko nejde o RAW torty ale o reálny koláč – cesto, krémová časť a na vrchu poleva - nugát), tak bolo z nich doslova cítiť, že sú plné dobrých surovín. Prvé sústo som si dopriala rovno v aute... A musím povedať, že to bol výbuch chutí.... Krém bol tuhý, ale pritom lahodný a jemný, chutil za vanilkou a nebol vôbec presladený, cesto bolo tenučké, že ho človek ani necítil a na záver sa ukázala poleva – nugát.... Osobne nugát moc neobľubujem, ale toto bola úplne iná liga.. Bolo to niečo medzi čokoládou a orieškami. .. Po rokoch som mala pocit, že opäť jem niektorú z mojich kedysi obľúbených sladkosti – kidner bueno alebo niečo tomu veľmi podobné..

Pri rôznych vegánskych produktoch sa mi často stáva, že chuť je taká plytká, že jednoducho je cítiť, že mlieko nie je mliekom a podobne. Pri tomto koláčiku to bolo práveže naopak – chuť bola plná, vyvážená, osobne si myslím, že ani „bežný“ človek by nezistil, že je výrobok bez mlieka a vajíčka.  A najlepšie bolo na tom to, že aj keď bol koláč hutný, tak ostal po ňom taký ľahký pocit, žiadne „prejedenie sa“. Neviem, ako to pani Katka spravila ale jednoznačne vie, čo robí :)

Pri zakladaní Tolerantnej kuchyne sme si s manželom povedali, že chceme hlavne objavovať slovenských podnikateľov, ktorí skutočne rozumejú tomu, čo je to variť pre alergikov či intolerantných a neponúkajú napr. bezlepkové jedlá len z dôvodu, že je to moderné a in. Kvôli tomu sme vymysleli systém označovania – „overený“ a „bezpečný“ podnik. Pri stretnutí s pani Katkou Vám je po pár prehodených slovách jasné, že ona je presne jedným z tých podnikateľov, ktorých hľadáme a ktorých sa oplatí podporiť. Každý koláč je vyrobený priamo pre zákazníka, jej vlastnou, rokmi overenou a vylepšenou receptúrou. Nepoužíva žiadne ľahké náhrady, nehľadá skratky, ale robí veci poctivo – mliečne produkty a vajíčka berie od lokálnych dodávateľov z fariem, cudzokrajné produkty zase od dodávateľov z fair trade podmienok, pri výrobe nízkosacharidových tort berie do úvahy celkový glykemický index a pod.

Mňa len mrzí, že som pani Katku nepoznala skôr, jej torty by naše oslavy, či minuloročnú svadbu určite osladili. Ale nevadí, verím, že príležitosti bude ešte dosť :)

A čo ma teší je, že sme tento podnik objavili a s radosťou, ako prvej cukrárni udeľujeme status „bezpečný podnik“. Pretože vieme, že Vám tu nehrozí žiadna krížová kontaminácia, že vegánske znamená skutočne vegánske, že ak napíšete požiadavku aby sa niektorá ďalšia surovina vynechala tak Vám bude vyhovené lebo Zdravé torty od Katky sú robené s láskou pre náročných zákazníkov.